Ugrás a tartalomra
  1. Blog/
  2. Magyar irodalom/
  3. Érted. - Érted? - 2023/
  4. Udvarias mobilozás II./

Udvarias mobilozás II. - megoldás

·3 perc· 0 · 0 ·
magyar mesterprogram szociális kompetenciia
 Author
tanár
szociális kompetencia - This article is part of a series.
Part : This Article

– Olyan anyagrészhez kapcsolható, amelybe be tudjuk illeszteni a telefonálást.

– A mondatok helyének megkeresését érdemes megbeszélni, hogy miért oda illik, így előkészíthetjük a szövegtant.

– Kitérhetünk arra, kómi a különbség a tárgyalás és a konferencia között, illetve mit értünk vallási és kulturális eseményen. Példát is hozhatnak rá.

(1) Bár már sokat tudunk a mobilhasználatról, mindig vannak olyan részletek, amelyekre érdemes odafigyelni. Ezekből olvashatunk néhányat. Lesznek ismerős gondolatok, amelyeket csak kiegészítünk, és találunk új dolgokat is.

(2) Társaságban halkítsuk le a telefont. Ha mégis fontos elintéznivalónk lenne, kérjünk elnézést, és vonuljunk egy félreeső helyre, ahol a telefonálásunkkal nem zavarunk senkit. (a) Moziban, színházban ne vegyük elő a telefonunkat, hiába halkítottuk le, a fény is rendkívül zavaró a sötét teremben. Tiszteljük mások szórakozását, és a színészek munkáját! Ki kell kapcsolni a mobiltelefont tárgyaláson, konferencián, kulturális és vallási rendezvényen, temetésen és ünnepségen. Ha ilyenkor a mobilunkat nyomkodjuk, az érdektelenséget mutat. Vannak helyzetek, ahol a használata veszélyes (repülőgép, autó, kórház, orvosi rendelő). (d) Ilyenkor a rezgő mód sem megengedett.

(3) (c) Nyilvános helyen is vonuljunk félre telefonálás közben, illetve zárt helyen (buszon, vonaton, metrón), ha megoldható, ne telefonáljunk. Még a buszmegállóban is fogjuk rövidre mondandónkat. Amennyiben elkerülhetetlen felvenni a telefont, csak röviden beszéljünk, vagy küldjünk üzenetet, hogy később visszahívjuk a hívót. Mindig megfelelő hangerővel beszéljünk privát ügyekről, ne zavarjuk embertársainkat.

(4) Lehetőleg ne nyúljunk más telefonjához! A telefonos üzenetek, fotók, e-mailek a levéltitok részének számítanak. Mindig figyelmeztessük partnerünket, ha ki van hangosítva, és közöljük vele, kik vannak még jelen. Sok kellemetlenségtől óvjuk meg magunkat. A beszélgetés rögzítésére mindig előre kérjünk engedélyt. (b) Ez nemcsak illem- és etikai kérdés, hanem jogi is. Ne készíthetünk titokban, a szereplők beleegyezése nélkül se kép-, se hang-, se videofelvételt.

Olvasd el a szöveget, majd oldd meg a feladatokat!

1. Írd az alábbi szövegrészek mellé, melyik bekezdésből, honnan maradhatott ki! Egy beszúrt hiányjel (√) fölé írd a szövegrész betűjelét!

a) „Moziban, színházban ne vegyük elő a telefonunkat, hiába halkítottuk le, a fény is rendkívül zavaró a sötét teremben. Tiszteljük mások szórakozását, és a színészek munkáját!” 2

b) „Ez nemcsak illem- és etikai kérdés, hanem jogi is.4

c) „Nyilvános helyen is vonuljunk félre telefonálás közben, illetve zárt helyen (buszon, vonaton, metrón), ha megoldható, ne telefonáljunk.” 3

d) „Ilyenkor a rezgő mód sem megengedett.2

2. Keresd a helyét! Melyik meghatározásnak felelnek meg az aláhízott szavak? Írd a táblázatba!

konferencia összehívott tanácskozás, szakmai, tudományos vagy közösségi kérdésekkel foglalkozó értekezlet, megbeszélés, eszmecsere
etika: erkölcs; magatartásbeli szabályok összessége
levéltitok levél vagy más lezárt küldemény illetéktelen felbontásának tilalma, illetve tartalmuk bizalmasságának büntetőjogi védelme
félreeső távolabbi hely; nincs szem előtt
tárgyalás hivatalos megbeszélés legalább két fél között, akik megegyezésre akarnak jutni (pl. üzleti vagy politikai kérdésben)
szociális kompetencia - This article is part of a series.
Part : This Article

Related

Udvarias mobilozás II.
·2 perc· 0 · 0
magyar mesterprogram szociális kompetenciia
Udvarias mobilozás II. - gyakorlat
·1 perc· 0 · 0
magyar mesterprogram szociális kompetenciia
Amikor szükséges - megoldás
·2 perc· 0 · 0
magyar mesterprogram megoldás
Amikor szükséges - feladatlap
·1 perc· 0 · 0
magyar mesterprogram feladat
Átváltozások - megoldás
·2 perc· 0 · 0
magyar mesterprogram feladat
Bocsánatot kérni nem könnyű ... - feladat
·2 perc· 0 · 0
magyar mesterprogram kompetencia